Provsmak på sommarbetet för några år sedan

Äntligen har det börjat växa i hagarna igen och vi brukar smygsläppa hästarna ute i sommarhagarna redan på våren så lilla Mano klarar gå där, innan gräset vuxit till sig för mycket. Det blir alldeles för mycket bete att släppa honom på direkt, trots att dom går i gräshagar året runt.
 
Våra hästar är ute varje dag, det är en självklarhet och på sommaren när vädret tillåter det går de ute dygnet runt. Under vinterhalvåret är det så jäkla tråkigt i hagarna att hästarna mest står och hänger vid grinden, men att ha dom ute så länge som möjligt är ändå viktigt. Vi brukar köra efter hur länge det är ljust. Calle är helt okej med att stå ute, men om där inte finns bete i hagen vill han in innan det blir mörkt, annars går han barsagång.
 
När vädret är kasst brukar dom få komma in tidigare, beroende på hur illa vädret är, men minst någon timme är dom alltid ute, oavsett väder. Då har dom även sitt vind och regnskydd att gå in i.
 
Tyvärr är det jättevanligt att skippa utevistelsen helt, har jobbat en del i i olika stall och det är oftare så att hästarna enbart går i skrittmaskin och rids, eller kanske får stå 1 timme eller 2 i en liten grushage om dom har tur. Det var länge sen jag jobbade i ett stall med utevistelse faktiskt. Tråkigt, då jag tror många hästar skulle må bättre och vara friskare av att få röra sig naturligt ute, även om det kanske är just det som är orsaken till att hästen inte får komma ut.
 
Dessa tre pållarna var överlyckliga över att få beta lite i sommarhagen i förtid iallafall. Snart dags i år igen, dock är det bara Calle från detta gänget som finns kvar hos oss. :/
 
 
Hästisarna | | Kommentera |
Upp